Monday, September 2, 2013

Sumber Vitamin E

 Sumber vitamin E

Vitamin E atau yang dikenal dengan nama Tokoferol, merupakan vitamin yang bermanfaat untuk kesihatan kulit. Diantaranya melindungi diri Anda dari sinar ultraviolet dan mencegah kerusakan kulit dari polusi serta radikal bebas. Namun tentu saja fungsi vitamin E bukan cuma itu. Berdasarkan beberapa penelitian, konsumsi vitamin dipercaya mampu menurunkan risiko kanker prostat dan penyakit Alzheimer.

Sumber makanan yang mengandung vitamin E juga cukup banyak dan bervariasi. Bukan cuma dari jenis kacang-kacangan tapi juga dari sayuran dan buah-buahan. 

SENARAI SUMBER VITAMIN E TERBAIK

 1. Bayam

Banyak orang mengambil bayam kerana kandungan zat besi yang tinggi. Di balik warnanya yang hijau, bayam juga menjadi sumber vitamin E dan antioksidan yang baik. Jadi, jangan ibu hamil saja yang patut memakan bayam, tapi Anda juga. Sayur bayam yang telah dimasak mampu memberikan vitamin E sebanyak 3,5 miligram dalam setiap 100 gram sajiannya.

2. Kacang Almond

Pilihan sumber vitamin E selanjutnya adalah kacang almond. Di antara jenis kacang, almond merupakan sumber kandungan vitamin E tertinggi. Kajian mengatakan, pengambilan satu genggam almond sama dengan melindungi kesihatan jantung. Kacang almond boleh dinikmati mentah maupun dalam bentuk mentega dan susu. Setiap 100 gram almond mengandung setidaknya 26,3 miligram vitamin E.

3. Kacang tanah

Kacang tanah merupakan sumber pangan yang kaya tokoferol, antioksidan vitamin E yang kuat dan mudah larut. Maksudnya, kacang juga dapat dijadikan pilihan untuk melawan radikal bebas penyebab kanker.

4. Kacang pinus

Walaupun agak susah dijumpai, kacang pinus mengandung kadar vitamin E yang cukup tinggi. Ada 9,3 miligram vitamin E yang boleh didapati dalam sajian 100 gram kacang pinus.

5. Sawi

Selama ini sawi hanya dijadikan sebagai pelengkap sajian mi. Sayuran hijau berdaun lebar ini juga memiliki kandungan vitamin E yang diperlukan oleh tubuh. Baik mentah atau dimasak, sawi tetap memiliki nutrisi baik untuk tubuh.

6. Brokoli

Satu lagi sayuran hijau kaya vitamin E. Brokoli tak hanya baik untuk mencegah kanser, kandungan vitamin A, C, D, dan K membuat sayuran ini menjadi superfood di dunia medik. Selain itu, brokoli juga mengandung kalsium tinggi.

7. Lada merah

Memiliki aroma pedas seperti lada, tak bererti lada merah memiliki sedikit khasiat. Selain vitamin C,lada  juga memiliki kandungan vitamin E dan antioksidan yang kuat. Ada sekitar 30 miligram vitamin E yang boleh Anda dapatkan dari lada merah sebanyak 100 gram.


8. Biji bunga matahari

Anda boleh menjadikan biji bunga matahari sebagai makanan kecil atau pemanis pada salad dan sup. Pada 100 gram sajiannya, biji bunga matahari mengandung 36,6 miligram vitamin E.

9. Daun kemangi dan oregano

Rempah-rempah penyedap masakan ini pun mengandung 7,38 miligram dalam setiap penyajian 100 gram daun kemangi atau oregano.

10. Aprikot kering

Selain mengandungi 4,3 miligram dalam setiap 100 gram sajian aprikot kering, buah ini juga kaya  serat dan vitamin lainnya.

11. Acar buah zaitun

Sebanyak 100 gram buah zaitun dalam bentuk acar mengandung 3,81 vitamin E. Tidak heran jika minyak buah zaitun digunakan oleh para selebriti dunia untuk rawatan kecantikan kulit mereka.

Susah nak melengkapkan kandungan vitamin dalam pemakanan harian? Senang ke nak ambik 1 kg biji gandum, 500 ml minyak safflower, 8 kg bayam, 500g badam?

Disini ada JAWAPANNYA

Pertanyaan, konsulatasi atau order boleh email ke admin hanumsyahirah@gmail.com dan sms/whatsapp ke 016-278 6834. Jangan lupa LIKE Mommies Journey untuk mendapat tips  kesihatan dan berkongsi perjalanan menjadi seorang ibu.

Shaklee ID : 923061
Salam Sayang

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...