Wednesday, February 12, 2014

Chocolate Custard Muffin


Bila mood baking datang..hihi..Tapi tetap nak guna resepi yang tak payah guna mixer.. Mudah betul nak buat,cuma godek2 dengan spatula@whisk. Really recommended siapa yang "rajin" macam hanum ni.

Sedap betul muffin ni! Berketul-ketul cik abe makan..Tambah pulak tabur dengan badam cincang. Lagi nak bertambah-tambah. 

Zasss, jom tengok resepi. Hanum c&p dekat blog k.nor secubit garam. Apa lagi, masuk dapur yok try! :)


CHOCOLATE CUSTARD MUFFIN
sumber: Che Wan Taipei
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A
110ml air
1 1/2 sudubesar serbok koko
50gm gula merah (firmly pack) ~ no stock, hanum pun ikut k.nor ganti dgn gula perang
25gm tepung jagung

Bahan B
35gm butter
35ml minyak jagung/sayuran
1 sudukecil esen vanila
65gm dark chocolate ~ hanum guna choc berly yang keping macam duit syiling
1 biji telur
50gm gula ~ hanum ikut k.nor kurangkan gula jadi 40gm
75gm tepong serbaguna* ~ no stock jd guna tepung gandum biasa jer
1 1/2 sudukecil baking powder*ayak sekali

Panaskan oven pada 180'c dan sediakan acuan muffin 6 lubang. Satukan bahan A dan panaskan diatas api perlahan hingga adunan licin, setelah itu tutupkan api (adunan akan menjadi seperti paste). Masukkan butter dan dark chocolate, kacau hingga adunan mencair dan bersatu kemudian masukkan minyak, gula, telor dan esen vanila. Pukul dengan mixer hingga sebati. Masukkan pula tepong dan sebatikan dengan spatula sekadar bersatu.Sudukan kedalam muffin cup dan bakar selama 20-25minit/hingga masak mengikut oven masing2. Angkat dan sejukkan diredai.







Pertanyaan, konsulatasi atau order boleh email ke admin hanumsyahirah@gmail.com dan sms/whatsapp ke 016-278 6834. Jangan lupa LIKE Mommies Journey untuk mendapat tips  kesihatan dan berkongsi perjalanan menjadi seorang ibu.

Shaklee ID : 923061
Salam Sayang


No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...